1. Úvodná stránka
  2. Blog
  3. Ako sa prepravuje 200-tonový kolos

Ako sa prepravuje 200-tonový kolos

Zdieľať

V noci zo 17. na 18. septembra sme do elektrickej stanice Podunajské Biskupice v Bratislave dopravili nový výkonový transformátor. Jeho predchodca tu slúžil viac ako 40 rokov. Nové viac ako 200-tonové zariadenie zabezpečí udržanie kvality dodávok spotrebiteľom elektriny. Pozreli sme sa bližšie, ako výmena prebiehala.

Transport a inštalácia takéhoto nadrozmerného stroja nie sú jednoduché a vyžiadali si špeciálne prípravy. Hoci cesta z Českej republiky nebola mimoriadne dlhá a väčšina prepravy bola zabezpečená vlakom, na posledné kilometre boli prijaté mimoriadne opatrenia vrátane uzatvorenia cesty pre automobilovú prepravu. Transformátor tak na miesto určenia dorazil v sprievode policajných majákov.

Jeho umiestnenie v elektrickej stanici je vzhľadom na jeho veľkosť a váhu tiež veľmi náročné a tento úkon trvá celý deň. Transformátor sa umiestňuje medzi dve protipožiarne steny, ktoré majú zároveň aj protihlukovú funkciu. Následne prichádza na rad jeho inštalácia, pripojenie do prenosovej sústavy a uvedenie do prevádzky. To je plánované do 16. 12. 2024.

Výmena pôvodného výkonového transformátora za nové zariadenie s výkonom 350 MVA sa uskutočňuje v rámci medzinárodného projektu inteligentných elektrizačných sietí Danube InGrid. Ten je zaradený medzi Projekty spoločného záujmu Európskej únie (PCI) a finančne podporený z Nástroja na prepájanie Európy (Connecting Europe Facility) spravovaného Európskou výkonnou agentúrou pre klímu, infraštruktúru a životné prostredie (CINEA). Hlavným zámerom tohto projektu je vybudovanie inteligentnej siete v regióne strednej a východnej Európy. Tá umožní rozsiahlejšiu integráciu výrobcov energie z obnoviteľných zdrojov do distribučnej sústavy pri udržaní vysokej kvality a bezpečnosti dodávok.

Nový transformátor T402 navýši transformačný výkon v ESt Podunajské Biskupice, a tým umožní nielen pripojenie väčšieho množstva spotrebiteľov a prosumerov, ale prispeje tiež k rozsiahlejšej integrácii výrobcov energie z obnoviteľných zdrojov do elektrizačnej sústavy pri udržaní vysokej kvality a bezpečnosti dodávky elektriny v uzlovej oblasti Bratislavského kraja.

Medzinárodný projekt Danube InGrid implementuje SEPS v spolupráci so spoločnosťami Západoslovenská distribučná, a. s., a E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. (Maďarsko).

Ako preprava a inštalácia tohto nadrozmerného nákladu prebiehala si môžete pozrieť vo videu:

Vedeli ste, že…

  • vyrobiť takýto typ zariadenia je veľmi náročné, a preto sa ich vyrobí len niekoľko kusov ročne?
  • pôvodný transformátor slúžil v elektrickej stanici Podunajské Biskupice od roku 1977?
  • napriek tomu, že pôvodná elektrická stanica Podunajské Biskupice bola postavená v čase, keď Slovensko patrilo do tzv. východného bloku, transformátor bol zakúpený od dodávateľa z Veľkej Británie?
  • elektrickú stanicu Podunajské Biskupice vďaka nedávnej rekonštrukcii možno riadiť na diaľku?

Blog